Почетак » Торте » Естерхази торта

Естерхази торта

21
Ово је други пут да правим ову торту по рецепту са блога Foodfortrought, јако лепо објашњен поступак прављења и мислим да неко ко никада није направио колач или торту би могао по овом упутству да је спреми. Доминантна и јака, а опет нежна на око. 🙂
5

10

14

19

20
калуп за коре пречника 25цм
Коре
12 беланаца (већа јаја)
250г кристал шећера и 2 ванилин шећера
250г млевених печених лешника
80г меког белог брашна
Фил
12 жуманаца
250г кристал шећера и 2 ванилин шећера
300г путера собне температуре
150г млевених печених лешника
Ппемаз
око 3 кашике џема од кајсија
1 кашичица воде ако је џем густ
Бела лед глазура
250-300г прах шећера
5 кашика хладне воде
Декорација
30-50г чоколаде за кување

Спремање
Коре:
Умутити беланца у получврсти снег па постепено додајте кристал и ванилин шећером и наставити са мућењем док се не добијете чврсти шам. Помешати 250г млевеног лешника и 5 кашика брашна и у неколико наврата док је миксер на најмањој брзини умешати у шам да се смеса уједначи.
Коре се пеку на папиру за печење на коме се нацрта круг пречника 25цм али да шара буде окренута на доле.

Испеците 5 кора на 160 степени, 13-14 минута за сваку, тј док се прст не лепи више за кору. То је неких 5-6 пуних кашика фила за сваку кору. Мени је чак остало за пету 7 кашика масе јер нисам у старту поделила на пет једнаких делова. Масу за коре све време држати у фрижидеру како не би шам пао. Врелу кору са папиром ставити на крпу (влажи одоздо) и танким ножем мало одвојити руб коре од папира, али кору не одлепљивати скроз. Слагати их једну до друге.

Фил
Миксером умутити 12 жуманаца са 250г шећера и 2 ванилин шећера док не побеле. Кувати на пари 15 минута повремено мешајучи. Када фил почне да се стеже и мешањем се види дно шерпе готово је. Склонити са ватре и оставити да се скроз охлади. Умутите миксером путер собне температуре и спојите га са филом. Додајте млевени лешник и мутите око минут да фил буде ваздушаст.
Одвојити 2 кашике фила за премаз око торте. Поделити остатак фила на 4 дела у 4 чинијице. Послужавник обложите папиром за печење. Ређати наизменично кора-фил.Сваку кору пре стављања фила благо притискати од средине према споља. Последња кора коју сте склонили треба да буде окренута тако да јој је равна страна на горе.
Нефиловану последњу кору премазати танким слојем врелог џема који сте разреди са мало воде и угреје на рингли. Пре мазања пропустити течни џем кроц цедиљку како би се ослободили крупних делова. Оставити у фрижидеру да одстоји неколико сати, најбоље преко ноћи.

Бела лед глазура
Ставити у чинију прво прах шећер и додати 4-5 кашика млаке воде. Мутити миксером на најслабијој брзини. маса треба да је густине меда. Не сме бити ни јако густа јер онда нема ништа од размазивања а опет ни ређа јер ће све слетети са торте. Свакако пре глазирања торту изнети из фрижидера сат времена.

Пријатно!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s