Почетак » Торте » Барон торта са малинама

Барон торта са малинама

17
Поред реформ торте и ова торта ми спада у омиљене. Шта ћу када сам зависник од чоколаде. Што је чоколаднија торта или колач то боље. Покушала сам, али никако не могу да разумем некога ко каже да не воли чоколаду или да се не дај Боже гади од ње. Имамо ми у кући једног таквог члана, у стању је да скида глазуру са колача јер је од црне чоколаде. При том не знајући или правећи се да не зна, да се бела чоколада прави од какао путера (којег до душе има јако мало све је углавном масноћа и хемија) , а уредно је једе. Све у свему јако смешно, а и тужно, али има нас разних. 😉 Него, да се ја вратим на моју Барон тортицу, која је испала мало је рећи него савршена. Вероватно јер је повод за прављење био мој 33. рођендан. 🙂 Ове малине нису ту за џабе. Ту су у залогају онолико да разбију „монотонију“ чоколаде (ако је икако могуће да те ухвати „монотонија“ чоколаде) и да употпуне укус. Драги мени каже, а што не би пробала да направиш уместо са малинама са вишњама. Оно кад погледаш , вишња се такође одлично слаже са чоколадом, а и киселкастог је укуса, мислим да нема ни у тој варијанти омашке. Ето новог задатка за испробавање. 🙂 Једва чекам. За љубитеља ове намирнице мислим да и не треба посебан разлог а ни повод.
3

1422

37

38
Основни рецепт(изглед правоугаоне торте мера 11х33), потребно за две коре:
-12 јаја,
4 кашике шећера,
50 гр какаа,
3 кашике брашна
За чоколадни фил:
– 6 жуманаца,
80 гр шећера у праху,
200 гр чоколаде за кување
250 мл слатке павлаке,
1 кашика какаа,
150 гр путера

За фил од малине:
-400 гр малина,
100 гр шећера,
1 кесица желатина ,
1 кашика густина
Чоколадна глазура:
-100 гр Чоколаде,
1 кашичица маслаца

Мере за округли калуп пречника 29 цм (пошто ми је требала већа торта и да буде округлог облика морала сам да мењам количине намирница односно прилагодим величини калупа)
Коре (4 комада):
16 јаја
5 ½ кашика шећера
75 гр какаа
4 кашике брашна
Чоколадни фил:
8 жуманаца
110 гр шећера у праху
300 гр чоколаде
500 мл слатке павлаке
200 гр путера
Фил од малина:
800 гр малина
120 гр шећера
2 кесице желатина
1 ½ кашике густина

Опис спремања се односи на основни рецепт. Коре: Измиксати 6 беланаца са 2 кашике шећера, додати и измиксати 6 жуманаца, затим кашиком умешати лагано 1 1/2 кашике брашна и 25 гр какаа. Смесу сипати у плех величине 23 x 33 цм обложен папиром за печење и прво пећи 10 минута на 150 °Ц, а онда још 10 на 100 °Ц. Тако спремити још једну кору. Обе коре исећи уз дуж на пола да добијете 4 једнака дела.
Чоколадни фил: Жуманца измикасти мало са шећером, а онда ставити да се кува на пари. Када се добије потребна густина, склонити са рингле. Слатку павлаку ставити да се угреје, да достигне 80 степени. Прелити преко изломљене чоколаде, сачекати да се чоколада отопи и све добро промешати да се добије густа маса. Оставити у фрижидер да се охлади. Када се видно згуснула мешавина павлаке и чоколаде, миксером прво на најслабијем степену а затим и на бржем умутити до изгледа шлага. Охлађена жуманца прво „разбити“ миксером а затим додавати по кашику чоколадног шлага док се све не потроши. Када је све сједињено додати пенасто умућен путер. Оставити десетак минута фил на хлађење.
Фил од малина: Желатин прелити са 4 кашике хладне воде и оставите да набубри. Малине (оставити пар за декорацију) ставити у одговарајући суд и преко њих сипати шећер. Кувати 10-15 минута, а онда додати густин размућен са мало хладне воде и кувати још 5 минута. Склонити са рингле и додати набубрели желатин. Промешати. Оставите да се прохлади 10-15 минута.
Прву кору ставите на тацну и премажите је са половином чоколадном фила. Ставите другу ленту и преко ње кашиком полако сипајте половину фила од малина. Можете на пола филовања да ставите тацну у фрижидер на десетак минута или дуже док се не ухвати „корица“ на малинама, а онда наставите са додавањем фила од малина. Ставите трећу кору и остатак фила од чоколаде.Завршити четвртом кором и остатком фила од малина. Од горе прелити чоколадном глазуром. Украсити по жељи.
5

39
Пријатно!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s