Почетак » Јела од меса » Сармице од зеља

Сармице од зеља

83
Састојци:
30 листова зеља
500 гр млевеног мешаног меса (пола јунетина пола свињетина)
1 главица црног лука или 1 веза младог лука
3 кашике пиринча
першун
со и бибер алева паприка по укусу
Спремање:
Листове зеља прво очистити скину се само стабљике али тако да лист остане цео, лако је, само се сљушти. Опрати и попарити врелом водом.
Исецкати црни лук било да је у главици или млади у струку и на пар кашика уља продинстати. Затим додати месо и пржити га док не посветли и на крају додамо пиринач, да скупи вишак течности. Искључити ватру. На крају посолити, побиберити и додати алеве паприке, кашика је сасвим довољна. Ко воли јачи укус може и више.
Фил мало прохладити пре прављења сармица.
Ставити на длан лист зеља и једну равну супену кашику фила (без претеривања, не зову се џабе сармице,мале треба да буду, скоро један залогај) на 2 цм од почетка листа и прво преклопити према напред а затим десну и леву страну како би лепо затворили фил и лагано стежући рољамо сармицу према напред. Ређати у плићу шерпу у круг стискајући их једну уз другу. Када смо замотали све сармице прелити их течношћу да огрезну. Ја никад ништа не бацам и не просипам већ у шерпу или тигањ где се пржило месо налијем воде и „исперем“ остатке и то налијем преко сармица. Кувају се око пола сата на средње слабој ватри, поклопљене тек да ври. Не сме пуно да ври јер ће се распасти. Слушти топле или хладне са киселим овчијим млеком.
5

Пријатно!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s