Почетак » Јела од меса » Скоро па посни чорбасти пасуљ

Скоро па посни чорбасти пасуљ

3
Састојци:
600 гр пасуља тетовца
4 струка младог лука (може и главица, онда иде једна већа)
2-3 чена белог лука
2 средње шаргарепе
3-4 листа лорбера
1 кесица нане
400 гр меснатије сланине
1 кашика брашна
1 кашика алеве слатке паприке
со и бибер по укусу
Спремање:
Пасуљ оставити преко ноћи у води да набубри. Треба да је под водом бар три прста, јер ће да „попије” доста течности. Пре спремања, воду у којој је стајао пасуљ просути, налити нову и прокувати га кратко, око 5 минута врења. Опет просути воду и оцедити га. У међувремену, ситно исецкати млади и бели лук, шаргарепу рендати на најситније ренде (не треба нам у комаду већ да допринесе густини при кувању). Ја га кувам у експрес-лонцу, мада је поступак исти и на класичан начин, једино је време разлика. У првом случају се кува пола сата од када „прошишти”, а класично сат и по, тачније док не омекша зрно. У шерпи у којој ће се кувати пасуљ пропржити на мало више уља прво лук, да постане стакласт, затим додати шаргарепу. Долити мало воде и динстати на умереној ватри минут или два. Додати на крају спремљени пасуљ, лорбер и воду (на ову количину пасуља сипам око 3 литре воде) поклопи се и остави да кува, док не омекша. Никако не солити, махунарке се по неком правилу не соле на почетку спремања, јер се теже и дуже кувају. Потребна им је читава вечност док омекшају. Најбоље зачинити запршку, која иде на самом крају.
Сланину сам ситније исецкала и пропржила у тигању док се не истопи сва масноћа. Кувани пасуљ прво запржимо. Запршка се прави на следећи начин: на уљу се пропрже брашно и алева паприка, када креће да мирише значи да је готова. Налити мало воде или течности из пасуља, размутити запршку, побиберити и посолити и улити све заједно у шерпу где се кувао пасуљ. На крају додамо и испржену сланину и масноћу коју је пустила, промешамо и служимо. За посну варијанту изостави сланину.
46
Пријатно!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s