Почетак » Торте » Кестен парфе торта

Кестен парфе торта

11
Ваздушаста, лагана и не претерано слатка чоколадна торта. Првог пута када сам је правила доминирао је укус кестен пиреа, вероватно јер сам онда користила онај са додатком рума и био је доста сладак, што је и нормално јер је кестен торта. Али чини ми се да је сада испала много боље и да је „лакша“ по структури и укусу. Лакше се и више једе. 🙂  У сваком случају топла препорука за рецепт, сасвим случајно прошле године открила сам га на Кулинарици аутора Lilly-cool.
12141817
Састојци:
моја мера је удвостручена јер сам правила у калупу од 29 цм а ово је оригинални рецепт
кора:
200 гр брашна
2 пудинга од чоколаде
1 кесица прашка за пециво
пола кашичице цимета
прстохват соли
200 гр путера
160 гр смеђег шећера
1 ванилин бурбон шећер
2 јајета
+ 100 мл млека или чоколадног ликера
фил:
200 гр тамне чоколаде за кување (Менаж)
400 + 600 мл слатке павлаке (може и биљна, једнако је добра)
500 g мање заслађеног кестен пиреа (премиа)
Za ukrašavanje:
1 кесица шлаг крема са укусом чоколаде
мало хладног млека
150 г чоколаде за кување
100 гр маргарина са мирисом ваниле
Спремање:
За кору, помешати брашно, пудинг, цимет и прашак за пециво. У другој посуди пенасто умутити омекшали путер са смеђим шећером, ванилин шећером и затим додати јаја, све лепо умутити миксером да буде компактна густа маса. Сјединити мокре и суве састојке и излити у калуп покретних ивица који је претходно премазан истопљеним путером или маргарином и посут брашном. Пече се на 180 степени 20-25 минута.
Када је кора испечена одмах је преврнути на жицу за хлађење. Охлађену преместити на тацну за сервирање и око коре ставити обруч калупа и са унутрашње стране папир за печење колико да пређе горњу ивицу обруча. Папир за печење је ту како би се касније лакше одвојио фил од калупа.
Фил, 400 мл слатке павлаке загрејати скоро до врења и затим прелити преко изломљене чоколаде. Сачекати пар минута да се истопи и умутити. Оставити у фрижидер на хлађење. Остатак слатке павлаке улупати у шлаг. Крем од сл. павлаке и чоколаде када се охлади миксером умутити као шлаг, требаће мало дуже времена али без бриге умутиће се. Затим додати измрвљени кестен пире, мутити још мало миксером. Сјединити са улупаном слатком павлаком односно шлагом. Готови фил сипати преко коре која је прво преливена врелим млеком или ликером и све оставити преко ноћи на хлађење у фрижидеру.
Пошто је мене искрено мрзело да правим „облогу“ од чоколаде ја сам само умутила шлаг крем од чоколаде, премазала торту и од горе прелила са мало истопљене чоколаде на маргарину са укусом ваниле.
610
Пријатно!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s