Кифлићи

kiflici naslovna1

Зашто баш кифлићи? Једном приликом сам била код рођака у породичној производњи теста, да видим ја на лицу места како се то заправо све прави у професионалној кухињи. Огромне количине теста и сви ти мириси, мало је рећи да сам уживала. Нисам могла да верујем како се релативно брзо прави кисело лиснато, јер док сам ја разгледала донесоше на дугачки сто огромну ролну лиснатог и виче мајстор, праве се кифлићи! А кифлићи су уствари мали кроасани од свега 5 цм. Све у свему навалисмо сви да правимо те кифлиће, тесто не сме дуго да буде на топлом због масноће која одваја тих невероватних 120 листова, који чине лиснато тесто.
Иначе морам да споменем један коментар од синоћ који би свакоме годио, а чуо се из пуних уста мог Дракчета уз мљацкање и оно мммммм…., да те нема ваљало би те измислити! Ех, као да би ваљало због кифлића само, али нема везе, у сваком случају ми је било драго што су успеле. Споља крцкаве, а унутра мекане као душа…..

Састојци:
2 жуманцета и 1 цело јаје
300 мл уља
200 мл јогурта или сурутке
200 мл воде
40 гр свежег квасца
3 и по кашичице соли
1 кашика шећера
брашно тип 400 меко по потреби, отприлике 1100 гр
250 гр маргарина из замрзивача (лакше се ренда)
2 беланцета за премазивање.

Kiflici6

Kiflici7

kiflici8

kiflici9

kiflici10

kiflici11

kiflici12

kiflici13

kiflici14

Kiflici3

 

Спремање:
Помешати воду и јогурт и загрејати до стања када почне да се груша. Скинути са ватре, додати квасац и шећер и оставити да почне да ради. У међувремену спремити брашно, у њега умешати со, јер квасац и со се не воле у директном контакту. У брашну направити удубљење и улити уље и жуманца са једним целим јајетом. Када је квасац довољно надошао сипатии га на остале састојке и прво мешати варјачом па када постане довољно густо наставити руком мешење уз додавање брашна како би маса постала компактна, мекше структуре. Умешено тесто не треба да расте већ одмах делимо на осам једнаких делова. Сваки део премесити, формирати лоптицу и оставити са стране док не дође на ред да се развлачи. Од једне лоптице, ако хоћете мање кифлице, треба да изађе 16 комада, а у плех стане 32 комада што значи да ће у случају малих кифли бити 4 плеха. Укупно изађе 128 комада кифлица.
Плехови не морају да се подмазују јер тесто је само по себи масније а и маргарин који се ренда од горе се истопи тако да сасвим довољно масноће има у тепсији.
Сваку лоптицу развући најтање што може, јер тако добијамо лепе намотаје на кифлицама. Свакако може и другачије да се мота и прави, све је по жељи. Кифлице у плех ређати гушће, јер не расту нешто претерано много. Сваку прво премазати улупаним беленцетом, посолити их додатно и на крају пре стављања у рерну, то кажем јер може да се деси да нека тура остане да чека свој ред печења па да се маргарин не би топио изрендати га непосредно пред стављање у пећницу. Пеку се 15-20 минута на 180 степени. Када су печене оставити их који минут да упију масноћу из плеха и тек онда сервирати.

Пријатно!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s