Почетак » Предјела » Киш Лорен

Киш Лорен

Naslovna

Ову слану питу каним се да направим већ три године. Уствари од када сам гледала Рудолфа како је спрема. Не знам ни сама зашто сам толико одлагала, јер састојци су веома једноставни и свакодневни, а припрема је и више него проста и брза. Мени се више допада као хладна, јер ми врућа некако тешко пада. Ваљда због све масноће које има у себи. Свакако фил трпи и допуне и измене, јер нема шта да се “поквари“.

Састојци за тесто:

450 гр брашна, меког
3 јајета
225 гр хладне масноће (маргарин или путер)
кашика или две хладне воде по потреби

Напомена: количина је за округли плех пречника 28-29 цм

Састојци за фил:

300 гр сланине
3 празилука
5 јаја
500 гр крем сира, или милерама
зачини по укусу, со и бибер, мускатни орашчић.
200 гр ренданог качкаваља за посипање (ја сам ставила димљени, било је веома занимљиво).

спремање:

Хладни (најбоље да стоји неко време у замрзивачу) маргарин или путер исецкати на коцкице и додати одмереном брашну са мало соли, почети са мешењем. Када се умеси брашно и масноћа додати три јајета и ако је потребно која кашика хладне воде. Тесто се меси јако кратко, колико да се све повеже, јер од топлоте руку ће почети да се лепи и раздваја. Када је тесто компактно увије се у пластичну фолију или се стави у кесу за замрзивач, треба да одмара у фрижидеру пола сата 45 минута. Потребно је да се стегне, јер другачије неће моћи да се развуче у кору. У међувремену се спрема фил.
Сланину, која би требало да је прошарана, исецкати на коцкице или трачице, како је воља и ставити да се на лаганој ватри пржи. Када се упржила и оно месо уковрџало додати исечен на колутове празилук. Динстати до фазе док лук не омекша, не би требало да се истопи скроз, јер поента је да се осети под зубима. Дакле, само да испари један део течности. Оставити да се све прохлади, јер ако се успе тако врело на тесто скуваће га и остаће гњецаво. Док се хлади фил, вратити се опет тесту. Развући га у правоугаони облик толико да од теста могу да се исеку уже траке за ивице тепсије и два полукруга за дно. Тепсија се не подмазује јер је тесто масно. Тесто пре усипања фила избоцкати виљушком свуда, како би фил остао на месту. Јаја умутити са крем сиром или милерамом и прелити преко фила од сланине. Од горе све посути ренданим качкаваљем. Пече се на 180 степени око 45 минута може и мало више, у зависности од рерне. Још једна важна ствар, ако се прави у калупу са покретним ивицама потребно је обложити је алуминијумском фолијом са спољне стране јер може доћи до цурења течности или је ставити на плех од рерне.

DSC00184

Пријатно од Маре!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s